MAKLUMAN



Untuk makluman. Blog ni masih dalam proses "pemulihan".


Jadi jika ternampak sebarang kecacatan seperti tab tidak berfungsi, link dan sebagaimananya.


Mohon diabaikan kecacatan itu.


Sekian, harap maklum :)




Paparan terbaik menggunakan Google Chrome

Tuesday, 14 June 2016

# Drinks # Puding

Puding Sagu Mutiara

Makan puding sagu nie sejuk-sejuk memamg ummppphhh. tambah lagi cuaca panas.
Nampak macam biji buah naga kan. hehee 





Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran (sirap rose/perisa pandan+pewarna hijau)

Cara-Cara:
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam. Kemudian toskan dan dibilas dengan air.
Didihkan 1 liter air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Kacau supaya tidak melekat. Setelah masak, tutup api dan biarkan seketika.
Toskan sagu dan lalukan dibawah air untuk buang kanji. 
Masukkan warna pada sagu dan kacau dengan garfu/sudu sehingga warna sekata.
Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda atau bekas kaca yang kecil dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30 minit).  

Untuk Manisan:
1 ketul gula melaka 
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul

Cara-Cara:
Hancurkan gula melaka.
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis.
Jika taknak terlalu manis boleh kurangkan gula.

Santan:
1 cawan pati santan/susu cair
1/4 sudu teh garam

Cara Menghidang:

Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair(kami guna susu cair). 
Boleh ditambah sesudu jagung manis.


post-feature-image
sumber gambar resipicitarasawan



No comments:

Post a Comment

.

.