Nampak macam biji buah naga kan. hehee
Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran (sirap rose/perisa pandan+pewarna hijau)
Cara-Cara:
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam. Kemudian
toskan dan dibilas dengan air.
Didihkan 1 liter air bersama daun pandan. Setelah mendidih,
masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Kacau supaya tidak melekat. Setelah masak, tutup api dan
biarkan seketika.
Toskan sagu dan lalukan dibawah air untuk buang kanji.
Masukkan warna pada sagu dan kacau dengan garfu/sudu sehingga warna sekata.
Kemudian
masukkan ke dalam acuan kegemaran anda atau bekas kaca yang kecil dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30
minit).
Untuk Manisan:
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara:
Hancurkan gula melaka.
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan
pekat kemudian tapis.
Jika taknak terlalu manis boleh kurangkan gula.
Santan:
1 cawan pati santan/susu cair
1/4 sudu teh garam
Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka
dan susu cair(kami guna susu cair).
Boleh ditambah sesudu jagung manis.
sumber gambar resipicitarasawan |
No comments:
Post a Comment